Lübnan’daki patlamaların ardından Tayvan’da soruşturma
Lübnan’da Hizbullah’ı hedef alan ve 37 kişinin hayatını kaybettiği çağrı cihazı ve telsiz patlamalarının ardından Tayvan ve Bulgaristan’daki yetkililer, söz konusu iletişim araçlarının tedarikiyle bağlantıları olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Patlamaların ardından Hizbullah ve Lübnan İsrail’i suçlarken, İsrail saldırıları resmi olarak üstlenmemiş, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini söylemişti.
Salı günü patlatılan çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo şirketinin ismini taşıdığı ortaya çıktıktan sonra ise şirket, konuya ilişkin açıklama yaparak bu cihazları kendilerinin üretmediğini ifade ederek Macaristan merkezli BAC Danışmanlık şirketine işaret etmişti. Bu şirketin çağrı cihazlarını Gold Apollo markasını kullanarak ürettiği belirtilirken, ABD’nin The New York Times (NYT) gazetesi, şirketin İsrail istihbaratı için ‘paravan’ işlevi gördüğü iddiasını gündeme getirmişti. Reuters’ın haberine göre, Lübnan’daki patlamalara ilişkin soru işaretleri, Tayvan, Bulgaristan, Norveç ve Romanya’ya kadar uzanıyor.
‘PARÇALAR TAYVAN’DA ÜRETİLMEDİ’
Tayvan Ekonomi Bakanı Kuo Jyh-huei, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Parçalar, (daha çok) düşük bütçe ve kaliteli entegre devre ve bataryalar” ifadelerini kullandı. Patlayan çağrı cihazı parçalarının Tayvan’da üretilip üretilmediği de sorulan bakan, bu soruya, “Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Tayvan’da yapılmadılar” yanıtını verdi. Bakan Kuo Jyh-huei, konunun yargı mercileri tarafından soruşturulduğunu belirtti.
Mecliste basına açıklama yapan Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung ise endişelerini dile getirmek için İsrail’in fiili büyükelçisi ile görüşüp görüşmediği sorusuna ‘Hayır’ cevabını verdi. Bakan, “Yurtdışındaki misyonlarımızdan güvenlik farkındalıklarını artırmalarını ve başka ülkelerle ilgili bilgi alışverişini yapmalarını istiyoruz” dedi.
BULGARİSTAN’DAN ‘NORTA’ AÇIKLAMASI
Bulgaristan yerel basınına yansıyan haberlere göre, patlayan çağrı cihazlarının satışında başkent Sofya merkezli Norta Global Ltd şirketinin de dahli vardı. Ancak ülkenin devlet güvenlik kurumu DANS, bugün bir açıklama yaparak Lübnan’daki saldırıda kullanılan çağrı cihazlarının Bulgaristan’a ithal edilmediği, Bulgaristan’dan ihraç edilmediği ve Bulgaristan’da yapılmadığının ‘şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edildiğini’ kaydetti.
Açıklamada, Norta’nın ya da Norveçli sahibinin Bulgaristan’ın yetki alanında çağrı cihazlarının ticaretini yapmadığı, bunları satmadığı ya da satın almadığı da belirtildi.
TAYVAN’DA İKİ ‘TANIĞA’ SAVCILIK SORGUSU
Öte yandan, Tayvanlı yetkililerin soruşturması devam ederken, Gold Apollo şirketinin kurucusu ve CEO’su Hsu Ching-kuang, perşembe gecesi savcılık tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Apollo System isimli şirketin tek çalışanı Teresa Wu da savcılıktaki isimler arasındaydı. Wu, savcılıktan ayrılırken basına açıklama yapmadı. Hsu, patlamaların ardından yaptığı açıklamada, Wu’nun BAC ile anlaşma için temas halinde olduğu isimlerden biri olduğunu söylemişti. Shilin Savcılığı da Reuters’a yaptığı açıklamada, iki kişinin tanık sıfatıyla sorgulandığını teyit etti ve bu kişilerin şirketlerinin Tayvan’daki dört adresinde soruşturma kapsamında arama yapılmasına onay verdiğini bildirdi.
(REUTERS)